Son yıllarda sentetik ilaç etken maddelerinin sonradan anlaşılan yan etkilerinin insan bedeni için zararları ortaya çıkmaya başladıkça doğal ilaçlara ilgi arttı.
Tıbbi olarak adlandırılan bitkilerin etken maddeleri, bazen bitkinin tamamında bazen de belirli organlarında yaprak, çiçek, tohum, kök, kabuk gibi organlarında da bulunur. Hastalıkların tedavi edilmesinde veya hastalıklardan korunmak adına yararlı maddeleri içeren bitkilere tıbbi bitki denir. Tıbbi bitkilerin etken madde içeren, yani hastalıktan koruyan ve hastalığı iyileştirecek etken maddeleri içeren kısımlara Drog denir.
Bu tıbbi bitkilerin en yaygın ve kolay tüketim biçimi ise çaylardır. Tıbbi bitki çaylar, günlük olarak rahatsızlıklarımız olarak adlandırılan şikayetlerin iyimserleştirilmesinde ve tedavi edilmesine yardımcı olacak birçok etken maddeye sahip bitki ve bitki parçalarından hazırlanan bir karışımdır. Tıbbi çaylar olarak nitelendirdiğimiz iyileştirici ve koruyucu özelliklere sahip bitkilerin belirli süreler ve düzenlilikle kullanıldığında etkileri daha belirgin olarak fark edilir.
Tıbbi Bitki Çaylarının Yararlı Olduğu Alanlar
- Soğuk Algınlığı ve Üst Solunum Yolları Hastalıkları
- Psikosomatik Hastalıklar (Psikolojik temelli bedensel rahatsızlıklar Böbrek Rahatsızlıklar)
- Diyare (Kabızlık, İshal) Rahatsızlıkları
- Depresyon ve Anksiyete gibi psikolojik Rahatsızlıklar
- Uyku Sorunları
- Enfeksiyonların Tedavisi
- Kilo Sorunları
- Menstural Şikayetler (regl dönemi yaşanan rahatsızlıklar)
Tıbbi bitki çaylarının faydalı olabilmesi için tamamen doğal olarak üretilmiş ve en uygun döneminde hasat edilmiş olması gerekmektedir. Tohum sürecinden başlayarak paketlenmesine kadar hiçbir etken madde kaybına uğramayacak şekilde hazırlanması gerekmektedir.
Özellikle doğaya dönüşün popüler olduğu bu yıllarda Tıbbi, Şifalı bitki pazarı oldukça büyük bir hacme sahip. Doğal ve gerçek bitkilerden oluşan Tıbbi Çayları nereden bulurum diyorsanız. İdealist ve Eczacı bir çiftin Takkeli Dağı’nın eteklerinde üretmiş oldukları Doğal ve güvenilir Tıbbi Bitki Çayları ürünlerine https://temmuzorganik.com/tibbi-bitkiler-caylar sayfasından ulaşabilirsiniz.
Bitki Suları (Hidrosoller)
Doğanın bize vermiş olduğu bitkiler, ürettikleri bazı birleşenler ile beslenmemize destek olurken, bazı bitkiler ise hastalıkların iyileşmesinde veya hastalıklardan korunmak adına oldukça faydalıdır.
Hidrosol Nedir?
Uçucu yağlar genellikle özel durumlar dışında içilmemekte ve cilde doğrudan uygulanmamaktadır. Ancak, uçucu esansın damıtılması sırasında yağın altında kalan sulu kısım, yağdan tamamen ayrıldıktan sonra içilebilir ve cilde uygulanabilir hale gelir. Bu yağın altındaki sıvıya genellikle aromatik su, hidrosol veya hidrolat adı verilmektedir. Bitki Suları, Hidrosoller uçucu yağ üretimi esnasında distilasyon (damıtma) işlemi sonrasında açığa çıkan uçucu yağından ayrılmış sudur. Bitki Suları, Hidrolat, distilat, aromatik su, yağ altı suyu, distilasyon suyu vb. şekilde de adlandırılırlar.
Halk arasında en yaygın bilinen hidrolatlar gül suyu ve kekik suyudur. Kekik suyu sindirim sistemini düzenleyebilir; hazımsızlık, karın ağrısı, mide ekşimesi ve barsak spazmını hafifletme özelliğiyle tanınır. Yapılan son araştırmalar, kekik suyunun kolesterolü düşürebilecek, tansiyonu düzeltebilecek ve kanseri iyileştirebilecek özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bu etkileri gösteren kekik suyu genellikle ana bileşik olarak karvakrol adlı aroma kimyasalını içermelidir.
Gül suyu, içerdiği geraniol sayesinde mide-barsak kanserlerine iyi gelebileceği gibi, tüm sinir sistemini düzenleme özelliğine sahiptir. Doğal gül suyunun geçmişten günümüze taziye evlerinde ve camilerde kullanılmasının sebebi, sinir sistemini düzenleyici etkisidir.
Bitki Sularının Yararlı Olduğu Alanlar
- Cilt Sağlığı
- Deri Hastalıkları
- Stres, endişe ve depresyon tedavisinde yardımcıdır.
- Akne, tahriş olmuş cilt ve selülit tedavisinde kullanılır.
- Uyku Sorunları
- Enfeksiyonların Tedavisi
- Kilo Sorunları
- Menstural Şikayetler (regl dönemi yaşanan rahatsızlıklar)
Hidrosoller Ne Şekilde Saklanmalı?
Uçucu yağlar nem, ısı ve ışıktan uzak tutulmalıdır ki bozulmasınlar. Ne yazık ki hidrosollerin %99,9 u sudur ve hali ile uçucu yağlardan çok çok daha hızlı bir şekilde bozulurlar. Bu bağlamda elimizde çok fazla hidrosol var ise karanlık ve serin bir yerde bekletmek faydalı olacaktır.
Hidrosollerin faydalı olabilmesi ve sizi iyileştirebilmesi için doğal ve doğru bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Hidrolatların doğal ve güvenilir olması için ise aşağıda belirtilen etkenler önemlidir.
- Ambalaj ve Depolama: Hidrolatların saklanma ve ambalajlama koşulları önemlidir. Renkli cam veya koyu renkli plastik şişeler, ışığı ve ısıyı sınırlayarak hidrolatın stabilitesini korur. Ayrıca, açıldıktan sonra buzdolabında saklanması hidrolatın tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olabilir.
- Etiket Bilgileri: Güvenilir bir üretici, hidrolatın üzerinde bitkinin tam adını, üretim tarihini, kullanım talimatlarını ve mümkünse damıtma yöntemini belirtmelidir.
- Koku ve Renk: Kaliteli hidrolatlar genellikle bitkinin karakteristik kokusunu ve rengini korur. Eğer hidrolat yapay bir koku içeriyorsa veya beklenmedik bir renge sahipse, bu kalitesizlik belirtisi olabilir.
- Sertifikalar ve Test Raporları: Güvenilir üreticiler, hidrolatlarının kalitesini belgeleyen sertifikalara sahip olabilirler. Ürünlerin laboratuvar test raporları, ürünün içeriğini ve kalitesini doğrulamak adına güvenilirlik sağlar.
Hidrolat kullanımından önce, cilt testi yapmak ve alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olmak da önemlidir. Uzun vadeli kullanım ve sağlık sorunları için bir uzmana danışmak doğru olacaktır.