Organik Gıdaların Sağlığınıza Olan Etkileri

Organik Gıda Nedir? 

Organik gıda, organik tarım yöntemleri kullanılarak yetiştirilen tüm yiyecekleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Organik tarımın amacı kirliliği azaltmak, sürdürülebilir tarıma teşvik etmek ve yememiz için sağlıklı pestisit içermeyen yiyecekler sağlamaktır. İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi sonucu elde edilen gıda organik gıdadır. 

Nedir Bu Organik Gıdanın Faydaları?

1. Organik Gıdalar Daha Fazla Antioksidan İçerir

Yaklaşık 6 yıl önce yapılan bir araştırma sonucunda organik gıdaların, organik olmayan gıdalara göre daha fazla antioksidan içerdiği tespit edilmiş. Antioksidanlar, vücudumuzda ki serbest radikal dediğimiz bizim için zararlı olan bize hasar veren molekülleri temizlemeyi sağlar. Daha iyi anlamak adına şöyle hayal edelim. Canlılığın ihtiyacı için gerekli olan şartlardan biri enerji üretmektir. Yani, ATP.

ATP üretilirken gerçekleşen aşamalardan biri şudur. Hücreye besin girer, mitokondri onu enerjiye çevirdiği sırada ortaya bir ısı ve duman (serbest radikal) çıkar. Bu oran bebeklerde binde 1 ila 4 arasında iken yetişkinlerde daha çoktur. Şimdi eğer, organik olmayan bir besin aldığımızı düşünelim. Bu durumda antioksidan daha az olacak. Böylece serbest radikal dediğimiz zararlı maddeleri temizleyecek, dumanı önleyecek moleküller daha az olacağından vücut erken yaşlanacaktır.

Antioksidan organik besinlerde daha fazla olduğu için, organik gıda tüketmek çok daha faydalı olacaktır. Ayrıca, antioksidanlar kalp hastalıklarını ve belirli kanserler gruplarının oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur.

2. Organik Gıdalar Daha Sağlıklı Yağlar İçerir

 Sağlıklı yağlar doymamış yağlardır. Bitkiler ve balıklardan elde edilir. Bu tür sağlıklı yağlar kolesterolü düşürmeye yardımcı olurlar. Kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Omega-3, Omega-6 gibi yağ asitleri sinir sistemi için oldukça faydalı yağlardır. Ayrıca A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitamin türleri için de sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Beyin sağlığını koruması, cilt güzelliği sağlaması gibi pek çok faydası vardır.  Bu sebeple organik gıdalar daha fazla tercih edilmelidir.

3. Organik Gıdalar Daha Az Böcek İlacı İçerir

Daha Güçlü ve Daha Enerjik Hissedeceksiniz

Böcek ilacı, kimyasal veya işlenmiş katkı maddesi olmaması, daha az hastalanmanızı sağlayacaktır. Daha dinç hissedecek ve daha enerjik olacaksınız.

4. Organik Gıdalar Genellikle Daha Tazedir

Herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu içermediği için daha sağlıklı ve taze ürün yiyeceksiniz. Buda yediğiniz gıdanın daha kaliteli, daha lezzetli ve daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Alacağınız vitamin ve minerallerde herhangi bir kayıp olmayacaktır.

5. Organik Gıdaların Besin Değerleri Yüksektir

Besinlerden almamız gereken temel bileşenler şunlardır;

  • Proteinler
  • Karbonhidratlar
  • Yağlar
  • Vitaminler
  • Mineraller

Organik olmayan besinler tüketildiği takdirde besin değerleri daha olan ürünler tüketilmiş olur. Örneğin organik tarım yöntemiyle elde edilmemiş bir sebzeden alacağımız protein miktarı bir porsiyon başına 1 gram iken, organik tarım yöntemleri kullanılarak üretilen organik bir gıdanın bir porsiyon başına vereceği protein miktarı 5 gramdır.

Genel olarak organik gıdanın faydaları saymakla bitmiyor. Daha sağlıklı, daha enerjik, daha dinç olmanızı sağlarken, zirai tarım ilaçlarının kullanımı ile kimyasal ürünlerin kullanımı ya da katkı maddelerinin katılması ile oluşturulan ya da üretilen ürünleri kullanmaktan kaynaklanacak olan hastalıklardan korunmuş olacaksanız.

Organik olmayan ürünler genellikler kimyasal kullanılan ürünlerdir. Bu ürünler neden kullanılıyor ? Böcek, haşere, zararlı mantar ve otları uzaklaştırmak için kullanılan kimyasal ürünlere ve kullanılan yöntemlere pestisit diyoruz. Bunlar da vücudumuza zarar veriyor. Gelin bakalım pestisitin zararları nedir ?

Pestisit Nedir ? Pestisitin Zararları Nelerdir ?

Pestisitler, kimyasal ürünlerdir. Gerek ürünün çevresinde ki ürün için zararlı olan maddeleri kullanmak için gerekse de daha kısa zamanda daha çok ürün ortaya koymak için kimyasalların kullanılmasına genel olarak pestisit kullanımı denir.

Zararlarına gelirsek kısa süreli etkiler yani akut etkiler olarak adlandırılan o an bulaşması ile olumsuz sağlık etkilerinin yanı sıra uzun süre maruz kalınarak aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilen kronik yan etkilere neden olabilir. 

Pestisitin zararları saymakla bitmiyor. Akut olarak yani o an bulaşması ile oluşacak etkilerinin örnekleri arasında gözler, kızarıklıklar, kabarcıklar, körlük, mide bulantısı, baş dönmesi, ishal ve ölüm yer alır. 

Bilinen kronik etkilerin örnekleri kanserler, doğum kusurları, üreme zararları, nörolojik ve gelişimsel zehirlenme, bağışıklık sistemin ve endokrin sistemin bozulmasıdır.

Bazı insanlar pestisit zararlarına  karşı diğerlerinden daha savunmasızdır. Örneğin, bebeklerin ve küçük çocukların pestisitlerin toksik etkilerine yetişkinlerden daha duyarlı oldukları bilinmektedir. Çiftlik çalışanları ve pestisit uygulayıcıları da daha savunmasızdır çünkü daha fazla maruz kalmaktadırlar.  Bu sebeple en çok etkiyi ürünü yetiştiren çiftçilerin çocukları görmektedir.

Akut (Ani) Sağlık Etkileri

Pestisit bulaşı sonucunda acil sağlık etkileri arasında burun, boğaz ve derinin tahriş olması yanma, kaşıntı, ayrıca kızarıklık ve kabarcıklara neden olur. Mide bulantısı, baş dönmesi ve ishal de yaygındır. Astımlı kişiler, bazı pestisitlere, özellikle piretrin / piretroid, organofosfat ve karbamat pestisitlere çok şiddetli reaksiyonlar gösterebilir.

Kronik (Uzun Vadeli) Sağlık Etkileri

Kronik sağlık etkileri arasında kanser ve diğer tümörler; beyin ve sinir sistemi hasarı; doğum kusurları; kısırlık ve diğer üreme sorunları; ve karaciğer, böbrekler, akciğerler ve diğer vücut organlarında hasar meydana gelebilir.

Endokrin bozucular, hormonları taklit ederek veya bloke ederek (kanda dolaşan ve metabolizma, beyin gelişimi, uyku döngüsü ve stres tepkisi dahil olmak üzere birçok vücut sürecini düzenleyen kimyasal haberciler) – genellikle çok düşük dozlarda – önemli vücut fonksiyonlarına müdahale eden kimyasallardır. 

Bazı pestisitler, endokrin bozucu görevi görür ve kanser, kısırlık ve gelişim sorunları dahil olmak üzere hayvanlara ciddi zararlar verdiği görülmüştür. Benzer etkiler, insanların bu kimyasallara maruz kalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Çocuklar Pestisite Karşı Daha Savunmasız

 Çocuklar pestisit bulaşına karşı daha savunmasızdır çünkü organları, sinir sistemleri ve bağışıklık sistemleri hala gelişmektedir; Daha yüksek hücre bölünmesi oranları ve daha düşük vücut ağırlıkları da çocukların pestisite maruz kalma şansını ve risklerine karşı duyarlılığını artırır. 

Olgunlaşmamış organları ve diğer gelişen biyolojik sistemleri toksik kirletici maddelere karşı savunmasızdır. Belirli erken gelişim dönemlerinde maruz kalma sonucu kalıcı hasara neden olabilir.

Pestisit toksisitesine karşı daha savunmasız olmanın yanı sıra, çocukların davranışları ve fizyolojisi yetişkinlere göre daha fazla pestisite maruz kalma olasılıklarını artırır. Pestisite maruz kalmak genellikle cilt yoluyla gerçekleşir ve çocuklar, yetişkinlere göre boyutlarına göre daha fazla cilt yüzeyine sahiptir. Çocukların solunum hızı daha yüksektir ve bu nedenle havadaki pestisitleri yetişkinlerden daha hızlı solurlar. Çocuklar ayrıca yetişkinlere göre orantılı olarak daha fazla yiyecek ve su ve böcek ilacı kalıntısı tüketiyor. Zeminler, çimler ve oyun alanları ile artan teması ile çocukların davranışları da böcek ilaçlarına maruz kalma oranlarını artırır.